Ylisukupolvista kehittämistä kaupunginosakerhoissa

Rosanna Ollikainen opiskelee kokemus- ja palvelumuotoilua LAB-ammattikorkeakoulussa ja tekee opinnäytetyötään  aiheesta: Metsäkokemus ja hyvinvointi seniori-ikäisten arjessa. Hänen opinnäytetyönsä toimeksiantaja on  Luontopositiivinen elämä-hanke, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä luontopositiivisuudesta Lahden kaupungin alueella.

Rosanna on vieraillut Lahden Lähimmäispalvelun kaupunginosakerhoissa kertomassa opinnäytetyöstään ja tutkimassa ikäihmisten ajatuksia aiheesta.

Miestenkerhon ikämiehet pääsivät Rosannan ohjaamassa työpajassa pohtimaan, kuinka terveysmetsä olisi heille saavutettavissa ja mitä seniorit sieltä toivoisivat löytävänsä, fyysisesti ja kokemuksellisesti. Yhdessä keskusteltiin myös, siitä millaisia positiivisia vaikutuksia luontokokemuksella voisi olla ikäihmisten arkeen.

Kaupungin kehittämisessä on tärkeää kuunnella asukkaiden tarpeita, sekä toiveita jotta esim. terveyttä ja hyvinvointia tarjoavat palvelut olisivat kaikkien saavutettavissa.

Yhteiskehittäminen innosti Lahden Lähimmäispalvelun toimintaan osallistuneita ikämiehiä, sillä yhteiskehittämiseen osallistuessaan heistä tuli passiivisen kuluttajan sijaan palvelunkehittäjiä.

Väestön ikääntyessä on yhä tärkeämpää huomioida kaupunkien ikäystävällisyys. Olisi tärkeää saada eri-ikäiset ihmiset kehittämään yhteiskunnan tuottamia palveluja, se lisäisi ihmisten yhteisöllisyyden tunnetta ja tyytyväisyyttä palveluja kohtaan. Ikäystävällinen kaupunki huomioi palveluissaan ikääntyneiden tarpeet ja voimavarat ja tukee heidän aktiivisuuttaan, hyvinvointiaan ja turvallisuuttaan.

Miestenkerhon ikämiehet kutsuvat Rosannaa esittelemään syksyllä valmista opinnäytetyötään.