Vanhustyö elämäntyönä

Vanhustyö elämäntyönä – 36 vuotta lahtelaisten kotona asuvien vanhusten hoitajana

Lahden Lähimmäispalvelu ry:ssä juhlistetaan tänä syksynä pitkäaikaista työntekijää, Sirpa Saarista. Hän on palvellut yhdistyksen kotipalvelussa lahtelaisia vanhuksia jo kunnioitettavat 30 vuotta. Alalla hän aloitti kuusi vuotta aikaisemmin Lahden kaupungin kotipalvelussa. Ihailua herättävä ura on pitänyt sisällään monenlaisia vaiheita: sinä aikana maailma ja kotiin vietävät palvelut ovat muuttuneet paljon. Työtahti, ennakoitavuus ja esim. kotona asuvien vanhusten olot ovat näiden vuosikymmenten aikana mullistuneet täysin.

Sirpa kertoo, kuinka vielä 90-luvulla oli mummoja, jotka asuivat mökeissään. Talviaamuna työtehtävänäni saattoi olla tulien ylläpito uunissa. Silloin hiivin hiljaa mummonmökkiin pitämään tulta yllä, vielä asiakkaan nukkuessa, kertoo Sirpa.

Vuosikymmeniin mahtuu monia pitkäaikaisia asiakassuhteita kotipalvelussa. Sirpa tunnetaan monien vanhusten luottosiivoojana ja arjen piristäjänä, joka olemuksellaan valaisee ja siistii paikan kuin paikan. Hän on tyytyväinen saadessaan tehdä merkityksellistä työtä yhdistyksen kotipalvelussa, joka korostaa ihmisläheisiä arvoja.

Nykyajan kiire ja tehokkuus näkyvät myös valitettavasti kotiin vietävissä vanhuspalveluissa. Vanhusten kodeissa saattaa tulla vastaan esimerkiksi homeisia ruokia jääkaapissa, joita kukaan ei ole ennättänyt siivota pois. Tai pöydälle on nostettu mikrolämmin päivän ruoka, mutta sitä ei ole ennätetty huolehtia, että syökö ruokaa kukaan. Tässä työssä on tärkeää muistaa inhimillisyys, vaikka kiire olisikin, toteaa Sirpa painokkaasti.

Sirpan into vanhus- ja kotipalvelutyöhön kumpuaa halusta palvella asiakkaita. Työssä on parasta, kun vanhukselle voi tarjota apua siinä asiassa, missä hän sitä tarvitsee.

Pyörällä ympäri Lahtea huristava Sirpa kelpaa esikuvaksi kenelle tahansa. Oman työn arvo ja merkitys syntyy arjen kohtaamisissa. Monille vanhuksille kotisiivoajan käynti voi olla ainoa vierailu kahdessa viikossa. Silloin juttelu ja kuulumisten vaihto nousee yhtä tärkeäksi tehtäväksi pölyjen pyyhkimisen rinnalle. Tutun kotipalvelu työntekijän tapaaminen on monelle vanhukselle elintärkeää.

Sellaistakin saattaa tapahtua, että imuroinnista ei meinaa tulla mitään, koska asiakas painaa jatkuvasti imurin pois päältä tullakseen kuulluksi ja saadakseen asiansa kerrotuksi.

Lue Yle:n haastattelu Sirpasta täältä >>

Lue lisää kotipalvelustamme. Meiltä saat kotisiivousta, kotihoitoa, omaishoitajan vapaat, saattaja- ja asiointipalvelut sekä ulkoilua ja virkistäytymistä.