Säännöt
Lahden Lähimmäispalvelu r.y.
SÄÄNNÖT
1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Lahden Lähimmäispalvelu r.y. ja kotipaikka on Lahden kaupunki. Toiminta- alueena Lahti ja ympäristökunnat. Yhdistys on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n ja Vanhustyön keskusliitto ry:n jäsen. Yhdistys voi harkintansa mukaan olla jäsenenä myös muissa alan järjestöissä.
2§ Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia lähimmäisvastuun herättämiseksi ja sosiaalisten olojen kehittämiseksi sekä tukea ja auttaa toiminta-alueensa yksinäisiä ja avun tarpeessa olevia.
3§ Yhdistyksen toiminta ja talous
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys ylläpitää yleishyödyllistä, voittoa tavoittelematonta sosiaali- ja terveysalan järjestötoimintaa sekä järjestää yleishyödylliseksi tarkoitettuja, kotiin annettavia palveluita. Yhdistys voi lisäksi järjestää vapaaehtoistoimintaa ja muuta toimintaa sekä kehittää uusia toimintamuotoja yhteistyössä valtakunnallisten ja paikallisten viranomaisten, järjestöjen, yritysten ja yhteisöjen kanssa.
Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys tekee aloitteita viranomaisille yksinäisten ja avun tarpeessa olevien elinehtojen parantamiseksi, harjoittaa tiedotus-, julkaisu- ja koulutustoimintaa, järjestää virkistys- ja hoivapalveluita, välittää tukihenkilöitä ja vapaaehtoistoimijoita. Yhdistys voi perustaa kerhoja ja ryhmiä sekä järjestää juhlia, retkiä ja matkoja jäsenilleen ja asiakkailleen.
Yhdistys voi tarkoitustaan varten omistaa ja hallita irtainta ja kiinteää omaisuutta. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi vastaanottaa avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä toimeenpanna arpajaisia, myyjäisiä ja varainkeräyksiä sekä järjestää huvitilaisuuksia.
4§ Jäsenet
Yhdistyksen varsinaisina jäsenenä voi olla yksityinen henkilö ja oikeuskelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenet hyväksyy yhdistyksen johtokunta.
Yhdistyksen kannatusjäseneksi johtokunta voi hyväksyä yksityisen henkilön sekä oikeuskelpoisen yhteisön tai säätiön. Kannatusjäsenellä ei ole äänioikeutta.
Yhdistyksen jäsen voi erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen johtokunnalle, puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eronsa yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi.
Mikäli jäsen ei hoida jäsenmaksuvelvoitettaan maksuvuotta seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä, hänet voidaan johtokunnan päätöksellä katsoa eronneeksi
yhdistyksestä.
5§ Jäsenmaksu
Yhdistyksen jäsenet suorittavat jäsenmaksun, jonka syyskokous vahvistaa seuraavaksi vuodeksi. Jäsenmaksun suuruuden päättää yhdistyksen kokous erikseen kullekin jäsenryhmälle.
6§ Kokoukset
Yhdistyksen asioista päättää yhdistyksen kokous. Yhdistyksellä on kaksi varsinaista kokousta vuodessa; kevätkokous viimeistään huhtikuussa ja syyskokous viimeistään marraskuussa.
Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään, kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kutsut yhdistyksen kokouksiin laatii johtokunta. Kokoon kutsumistavasta tekee päätöksen yhdistyksen kevätkokous.
Kokouskutsu on saatettava yhdistyksen jäsenten tietoon kirjeitse tai yhdistyksen kotipaikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä julkaistulla ilmoituksella viimeistään 7 päivää ennen määrättyä kokouspäivää.
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella kokoukseen osallistuvalla varsinaisella jäsenellä, myös yhteisöjäsenellä, yksi ääni. Äänten jakautuessa tasan tulee päätökseksi se mielipide, johon puheenjohtaja on yhtynyt, vaaleissa ratkaisee arpa.
7§ Kevätkokous ja syyskokous
Yhdistyksen kevätkokouksen tehtävänä on
– käsitellä ja vahvistaa toimintakertomus ja tilinpäätös edelliseltä vuodelta
– esittää tilintarkastajan lausunto
– päättää tilintarkastajan lausunnon perusteella vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
– päättää kokousten koollekutsumisesta
– päättää muista kokouskutsussa mainituista asioista.
Yhdistyksen syyskokouksen tehtävänä on
– päättää seuraavan kalenterivuoden jäsenmaksuista
– hyväksyä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavaa kalenterivuotta varten
– valita yhdistyksen puheenjohtaja ja johtokunnan jäsenet sekä yksi varsinainen ja yksi varatilintarkastaja seuraavaksi kalenterivuodeksi
– päättää muista kokouskutsussa mainituista asioista 8§ Johtokunta
Yhdistyksen asioita hoitaa syyskokouksessa valittu johtokunta, johon kuuluu puheenjohtaja ja vähintään 3 enintään 10 muuta jäsentä. Johtokunta valitsee keskuudestaan tai ulkopuolelta sihteerin ja muut tarpeelliset henkilöt.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta.
Johtokunta on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä on läsnä.
Johtokunta voi asettaa avukseen jaostoja tai toimikuntia sekä määrätä niiden tehtävien laadun. 9§ Johtokunnan tehtävät
– vastata yhdistyksen toiminnasta
– valmistella yhdistyksen kokouksessa käsiteltävät asiat ja panna ne täytäntöön
– asettaa tarvittavat toimikunnat ja työryhmät
– valita toiminnanjohtaja, päättää hänen työsuhteensa ehdoista sekä antaa hänelle tarvittavat toimivaltuudet
– valita edustajat yhteisöihinsä, joihin jäsenenä yhdistys on
– päättää jäseneksi hyväksymisestä 10§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja toiminnanjohtaja aina kaksi yhdessä. Toiminnanjohtajalla on asemavaltuutuksen nojalla oikeus allekirjoittaa hänen vastuualueelleen kuuluvat asiakirjat.
11§ Yhdistyksen tilikausi
Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain ja ne on jätettävä tilintarkastajalle viimeistään maaliskuun 15. päivänä. Tilintarkastajan on suoritettava tilien tarkastus ja
annettava lausuntonsa yhdistyksen johtokunnalle viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. 12§ Sääntöjen muuttaminen
Yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta voidaan päättää yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa, jos sitä koskeva kirjallinen esitys on jätetty yhdistyksen johtokunnalle ja vähintään 3/4
kokoukseen osallistuvista äänivaltaisista jäsenistä sitä kannattaa. 13§ Yhdistyksen purkautuminen
Yhdistyksen purkautumisesta on päätettävä kahdessa vähintään yhden kuukauden
välein pidettävässä yhdistyksen kokouksessa. Päätös voidaan tehdä, jos kummassakin kokouksessa vähintään 5/6 läsnä olevista äänivaltaisista jäsenistä sitä kannattaa.
Yhdistyksen purkautuessa sen varat luovutetaan vanhusten aseman tukemiseen tavalla, joka mahdollisimman läheisesti vastaa yhdistyksen tarkoitusta. Varojen luovuttamisesta päättää yhdistyksen purkautumispäätöksen tekevä jälkimmäinen yhdistyksen kokous. Jos yhdistys tulee lakkautetuksi, varat käytetään samaan tarkoitukseen.