Mitä tapahtuu, kun mummot ryhtyvät muotoilijoiksi?

Mitä tapahtuu, kun mummot ryhtyvät muotoilijoiksi? Aktiivipenkki -projekti kutsuu ikäihmiset mukaan uniikkien penkkien tekoon

Kaksi perinteikästä oman alansa asiantuntijaa, Pro Puu jLahden Lähimmäispalvelu ry, yhdistivät voimansa ja kokemuksensa yhteisömuotoiluprojektiksi. Aktiivipenkit on pitkään muhiteltu ja ennakkoluuloton hanke, jossa on monenlaisia vuosirenkaita: vanhojen ihmisten ideoita ja näkemyksiä, kaupungistamme kaadettujen puistopuiden syitä ja hienopuuseppien huippuosaamista.

Hankkeen ydin on vanhusten muotoiluprosessiin osallistamisessa ja heidän mielipiteidensä kuulemisessa ja arvostamisessa. Kotikaupungistamme kaadetut puut saavat siinä ansaitsemansa päätepisteen päätyessään ammattilaisten käsissä takaisin lahtelaisten asukkaiden iloksi. Ajatus on kaunis ja kestävä ja se sopii hyvin yhteen myös ympäristöä kunnioittavan kotikaupunkimme arvojen kanssatoteaa Pro Puun puheenjohtaja, hienopuuseppä Markku Tonttila.

Kevään ja kesän aikana valmistuu neljä uniikkia penkkiä, jotka sijoitetaan eri puolille Lahtea toivekohteisiin. Neljä ikäihmisistä koostuvaa ryhmää ideoi penkkejä vuorovaikutteisesti puumuotoilijoiden ja projektia vetävän taiteilija – sosionomin kanssa.

Osallistua voi monella tavalla, sillä eri puolilla Lahtea asuvat ikäihmiset pääsevät ehdottamaan sijoituspaikkoja penkeille.  Jo sen miettiminen, että mihin minä haluaisin penkin ja haluaisinko sen siksi, että voisin katsoa maisemaa, jutella ystävän kanssa tai levähtää reitilläni on ikääntyneelle voimaannuttavaa, sanoo projektia Lahden Lähimmäispalvelussa vetävä visuaalisen viestinnän opiskelija Maarit Kauhala.

Ikäihmisten ääni, kokemus ja ideat näkyvät harvoin kaupunkisuunnittelussa, vaikka heillä on taatusti paljon ajatuksia ja kokemusta siitä, mikä toimii ja on kaunista tai toimivaa. Odottakaamme siis mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää!

Työpajoja on pidetty Mukkulassa, Ahtialassa, Tonttilassa ja keskustassa. Elokuun alkupuolella vietetään projektia esittelevän näyttelyn avajaisia ja kuun puolivälissä on tapahtumapäivä, jolloin taiteilijat -siis kaikki yhteisölliseen prosessiin osallistuneet vanhukset sekä hienopuusepät ovat, tavattavissa.

Tervetuloa tutustumaan projektiin!

  • To 23.5. klo 13-15 Kommenttikierros Pro puu verstas (Satamakatu 2A) ikäihmiset tapaavat hienopuusepät ja käyvät vuoropuhelua luonnoksista, materiaalista ja ideoista
  • Ma 5.8. klo 15-17 Näyttelyn avajaiset Pro puu galleriassa (Satamakatu 2A) Valmiit penkit ja koko projekti esillä ennen penkkien asentamista kaupunkiympäristöön.
  • Ti 20.8. klo 10-12 Elo-Kekkerit -tapahtumapäivä gallerian edessä, Satamakatu 2A

Hanke toteutetaan Taiteen keskustoimikunnan myöntämällä osallisuuden ja kulttuurihyvinvoinnin erityisavustuksella.

Lahden Lähimmäispalvelu ry on vuonna 1987 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää Lahden alueella asuvien vanhusten hyvinvointia ja kotona asumista. Yhdistyksen toiminta sisältää ikääntyneille suunnattua kotipalvelua, vapaa-ajan- ja vapaaehtoistoimintaa.

Pro Puu on lahtelainen puualan yhdistys, jonka toiminta-ajatuksena on edistää ja kehittää puun käyttöä rakentamisessa, sisustamisessa ja laadukkaissa puusepän tuotteissa ja lisätä puun yleistä tunnettavuutta materiaalina.

Lisätietoja:
Jonna Piipponen-Karkulowski puh. 050 340 2746
Maarit Kauhala puh. 040 839 4687