Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen avustusehdotukset vuodelle 2025 julkaistiin – Päijät-Hämeessä harva uusi hanke sai myönteisen avustusehdotuksen – iloisena poikkeuksena Liikkuva senioripiste, joka luo tulevaisuuden vanhustyötä
Lahden Lähimmäispalvelu ry:n Liikkuva senioripiste sai miltei ainoana uutena kehittämishankkeena Päijät-Hämeessä myönteisen avustusehdotuksen, kun sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus julkaisi ensi vuoden avustusehdotukset. Julkisen ja järjestöpuolen yhteistyönä pilotoitu toiminta jatkuu sen mukaan Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana vuosina 2025-2027 osana Ikävoimaa avustusohjelmaa.
Kesäkuussa 2023 aloittanut Liikkuva Senioripiste on vaikuttanut laajasti päijäthämäläisten kotona asuvien vanhusten mahdollisuuteen päästä palvelujen ja toiminnan äärelle sekä saada ohjausta ja neuvontaa tarvitsemassaan asiassa. Tähän mennessä Liikkuva senioripiste on tavoittanut toiminnallaan yli 3000 ikäihmistä ja pystyttänyt n. 300 pysäkkiä. Toimintaa on järjestetty Lahdessa, Padasjoella, Asikkalassa ja Hollolassa. Ehdotetun hankerahoituksen turvin toiminta laajenee tulevina vuosina kattamaan kaikki Päijät-Hämeen kunnat.
-Jatkossa toimintaa levitetään yksi kunta kerrallaan ja sitä järjestetään täysin järjestövetoisesti, toki laajaa ja aktiivista sektorirajat ylittävää yhteistyötä tehden, kertoo Lahden Lähimmäispalvelu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Piipponen-Karkulowski. – Liikkuvan ja etsivän vanhustyön lisäksi toiminnassa jatketaan mm. yksilöllisen vanhustyön kehittämistä, hän jatkaa.
Toimintaa viedään ikäihmisten luo, vaikeakulkuisillekin alueille
Liikkuvasta senioripisteestä Lahden Lähimmäispalvelussa vastaava Sarianna Tapaila kertoo, että ikäihmiset tulevat pysäkille useasta syystä.
-Yksilölliset kohtaamiset vanhusten kanssa sisältävät kuulumisten vaihtoa, ajankohtaisen pulman aktiivista ratkaisemista tai vanhuksen eteenpäin ohjaamista.
Yhteistyössä organisoidulle ja helposti lähestyttävälle toiminnalle on Tapailan mukaan valtava tarve.
–Mukana pysäkillä on usein myös vierailijoita, kuten kunnan senioriohjaaja, muistiyhdistyksen asiantuntija tai hyvinvointialueen liikuntakoordinaattori, kertoo Tapaila. Jatkossa toiminnassa keskitytään myös toiminta-alueittain jaossa olevan tiedon kokoamiseen, jotta vanhuksille olisi saatavilla tarpeellista tietoa keskitetysti ja selkokielisesti.
Päijät-Hämeessä ollaan tässä asiassa aallonharjalla, sillä vastaavanlaista liikkuvaa ja toimijat yhteen kokoavaa vanhustyötä kehitetään myös muualla Suomessa. Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa ja ainakin pääkaupunkiseudulla vanhuksilla on mahdollisuus saada vastaavanlaista tukea.
Lisätietoa Ikävoimaa avustuskokonaisuudesta
Yhteistyöllä Ikävoimaa – STEA
Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus STEA ehdotti myönnettäväksi sosiaali- ja terveysalan järjestöille ensi vuonna 304 miljoonaa euroa. Määrä on 79,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2024. Vuodelle 2025 avustusta haki 952 järjestöä. Avustushakemuksia vastaanotettiin 2262. Avustushakemusten yhteenlaskettu euromäärä oli 519 miljoonaa euroa. STEA ehdotti avustusta myönnettäväksi 724 järjestölle, 1434 avustuskohteeseen, yhteensä 304 088 000 euroa. (lähde STEA:n verkkosivut)
Liikkuvan senioripisteen toimintaa on kehitetty Lahden Lähimmäispalvelu ry:n ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen yhteistyönä kesäkuusta 2023 alkaen osana EU – rahoitteista RRP – hanketta. Rahoitus päättyy Liikkuvan senioripisteen osalta helmikuun 2024 lopussa.
Lahden Lähimmäispalvelu ry on vuonna 1987 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää Lahden alueella asuvien vanhusten hyvinvointia ja kotona asumista. Yhdistyksen toiminta sisältää ikääntyneille suunnattua kotipalvelua, vapaa-ajan- ja vapaaehtoistoimintaa.
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Jonna Piipponen-Karkulowski puh. 050 340 2746
jonna.piipponen-karkuowski@lahdenlahimmaispalvelu.fi