Etsivän vanhustyön toiminta, Liikkuva senioripiste käynnistyi

Monivuotinen unelmamme toteutui, kun etsivän vanhustyön toiminta, Liikkuva senioripiste käynnistyi – pisteellä kohdataan ihmisiä ihan livenä!
Tervetuloa tutustumaan Senioripisteen toimintaan suoraan pysäkille tai hyppää vaikka auton kyytiin!

Aikataulut suunnitellaan kahden kuukauden syklissä ja ne löytyvät TÄÄLTÄ.

Liikkuvan senioripisteen idea on muhinut yhdistyksessämme jo pitkään. Vapaa-ajantoimintaa ikäihmisille järjestäessämme olemme usein törmänneet tilanteisiin, joissa toiminnan ulkopuolelle jääneistä vanhuksista on herännyt huoli. Emme ole jostain syystä pystyneet auttamaan kohdattua vanhusta oikeaan suuntaan, vaikka tietoa ja halua olisikin ollut.

Aktiiviset vanhukset ovat aktiivisia monessa paikassa, kun taas syrjään jääneiden on hankala löytää omaa yhteisöä tai apua ja tukea mistään. On tärkeää luoda yhdessä tapoja tavoittaa paremmin niitä iäkkäitä, jotka eivät ole vielä missään toiminnassa mukana ja jotka ovat jollakin tavalla jääneet ulkopuolelle. Senioripisteellä kohdataan ihan kasvokkain eikä vaan diginä!

Mallia ja inspiraatiota toimintaan on saatu Turusta. Siellä Turun Lähimmäispalvelu yhdistyksen Liikkuva resurssikeskus on toiminut jo vuodesta 2016 lähtien aivan loistavin tuloksin. Järjestöjen ja julkisen puolen yhteistyö toimii Varsinais-Suomessa mainiosti.

Nyt Hyvinvointialueelle siirryttäessä tämän tyyppiselle yhteistyölle oltiin alueellamme avoimia ja toiminnan pilotoimiseen avautui hieno mahdollisuus.

-Tavoitteena on saada toiminta juurtumaan myös täällä Päijät-Hämeessä pysyväksi toimintamuodoksi.

Senioripiste pähkinänkuoressa:

  • Toiminta vie ohjausta, neuvontaa ja osallistumisvinkkejä erityisesti syrjässä asuville ja hankalasti tavoitettaville vanhuksille.
  • Julkisen ja järjestöpuolen tiivis yhteistyö mahdollistaa vanhusten tarpeiden kohtaamisen ja henkilökohtaisen tavoittamisen.
  • Tunnistettavalla palveluautolla liikkuva työpari jalkautuu eri puolille kaupunkia ennalta ilmoitetun reitin ja aikataulun mukaisesti.
  • Pysäkit perustetaan paikoille, joista palveluiden äärelle on hankala päästä ja joissa tiedetään olevan paljon yksin asuvia vanhuksia.
  • Ikäihmiset ja heidän läheisensä ovat tervetulleita pisteelle kertomaan kuulumisiaan ja jakamaan esimerkiksi asuinalueensa terveisiä. He voivat myös toivoa neuvontaa tietyllä teemalla.

Lahden Lähimmäispalvelu ry järjestää Liikkuva Senioripiste toimintaa yhteistyössä P-H Hyvinvointialueen kanssa.

Lisätietoja:
Sarianna Tapaila, projektityöntekijä, puh. 050 441 4624, sarianna.tapaila@lahdenlahimmaispalvelu.fi